Як не заснути на роботі?

Ви намагаєтесь вчасно лягати спати. Прокидаєтесь, не без ліні звичайно, але в гарному настрої, п’єте каву /чай, готові до нових звершень, а потім цілий день дрімаєте на робочому місці?

Не розумієте у чому причина? Ми Вам допоможемо!

З настанням осені наш організм починає агресивно реагувати на зменшення світлового дня і погіршення якості денного світла. Біологічний ритм збивається, все частіше хочеться впасти у ведмежу сплячку, про яку роботу може йти річ?…

Як зазначає Уляна Супрун:Яскраве світло і часте перебування вдень на вулиці допоможуть простимулювати мозок і змусять його утворювати серотонін. А в деяких дослідженнях навіть вказують, що як денне, так і яскраве світло в приміщенні, покращують соціальну взаємодію та настрій. До прикладу, у Скандинавських країнах, де світловий день взимку надзвичайно короткий, навіть стали відкривати світлові кафе, де люди мають змогу сидіти в яскраво освітлених приміщеннях.” 

Світло! Воно впливає на Вашу концентрацію, увагу, продуктивність, але його подразнювальні ефекти не такі очевидні як будь-які інші.

Лише вдумайтесь, якщо світла недостатньо або ж воно неправильне, ми стомлюємося, виникає головний біль, сонливість, погіршується настрій. Брак світла у осінню та зимову пору, може призвести до депресії або ж вад зору…

Але Ми допоможемо Вам стати більш продуктивними і щасливими у похмуру, дощову погоду.

Ось декілька нехитрих порад, як створити ідеальні умови для улюбленої роботи:

  • Визначте кількість джерел світла і їх розташування.
  • Виберіть правильний колір світла.
  • Відрегулюйте відстань.

Ці, на перший погляд, прості вказівки допоможуть оптимізувати Вашу здатність зосередитись на потрібній роботі.

Кількість джерел світла

Стандартне офісне освітлення налічує 3 джерела світла:

  • Природне світло;
  • Загальне;
  • Індивідуальна система освітлення.

Логічно, усі розрахунки  і планування освітлення відштовхуються від  природного світла. Саме кількість природного проміння визначає скільки потрібного штучного світла для офісу. Зрозуміло, що у будь-якому випадку природного світла недостатньо, оскільки зміна сезонів призводить до коливання тривалості світлового дня.

Одразу ж виникають запитання:

Особливу увагу потрібно звернути на габаритні розміри приміщення. Загальна площа і кількість робочих місць дає уявлення про потрібну кількість світлодіодних світильників, а висота приміщення допоможе зрозуміти чи можна обладнання кріпити на стелі і якої потужності чи, можливо, потрібний фрістендінг.

Важливо! Від кількості джерел світла залежить рівномірність освітлення у приміщенні. Як відомо, рівномірність загального освітлення досягається шляхом встановлення більшої кількості світильників  з меншою потужністю.

Колір і якість світла

Якщо ви обираєте колір світла для свого робочого місця, наша порада, відштовхуйтесь від наукових досліджень і рекомендацій.

Запитаєте чому? Все просто!

Ваші очі дуже суб’єктивний орган, і якщо вони звикли до певного кольору світла, Вам буде важко одразу переконати їх у ефективності іншого кольору. Згодом все внормується, новий колір буде звичним і комфортним, а найголовніше – корисним.

Отож медики і світлотехніки рекомендують:

Для роботи в офісі найкраще використовувати світло, максимально наближене до денного (3500-4500К), щоб покращити візуальний комфорт, гостроту і концентрацію уваги за вашим робочим столом.

Якщо ви виконуєте точну роботу для якої просто необхідна максимальна  увага і пильність, обирайте більш холодну колірну температуру (5000-6000 К), але зауважте, що від такого світла ви відчуєте втому набагато швидше.

Однак, якщо у Вас очі більш чутливі, і яскраво-біле світло точно не для Вас, зверніть увагу  на більш спокійне жовте (2500-3000К). У цьому випадку Ви отримуєте максимальний затишок і комфорт для зору, але водночас ризикуєте  накликати сонливість.

Більше інформації про колірну температуру знаходьте  у нашому блозі, у статті «Що таке колірна температура…».

Також Вам потрібно звернути увагу на коефіцієнт засліпленості UGRL, адже чим нижчий рівень засліпленості – тим  комфортніше світло.

Економічно вигідне і якісне рішення для офісного освітлення – світлодіодні світильники Philips:

Розміщення і відстань джерела світла

Надзвичайно важливим є розміщення джерела світла. За ідеальних умов джерело світла має знаходитись за вами  (зверху або збоку).

Правша чи лівша?

Якщо Ви правша, лампу потрібно розмістити ліворуч, щоб не створювати затінених ділянок, коли ви пишете. Якщо ж ви лівша, джерело світла варто спрямувати з правого боку.

Завдання ускладнюється, якщо ви працюєте за коп’ютером, тому що потрібно встановити освітлення певного рівня,уникаючи  відблисків на екрані. Встановіть лампу зі світлом низької інтенсивності за монітором. Ваш прилад повинен рівномірно розсіювати світло на увесь простір.

Якщо Ви подивитесь на екран вимкненого комп’ютера, і побачите лампу чи світильник, будьте певні, коли пристрій буде увімкнений світло вам заважатиме. У такій ситуації важливо перемістити джерело світла або робоче місце.

Важливо! Уникайте розташування комп’ютера під прямим попаданням природного або штучного світла.

Здоров’я

Правильне освітлення незамінний критерій вашого здоров’я, гарного самопочуття. Окрім того нормативне освітлення забезпечить Вам більш чітке мислення, більш високу ефективність і водночас зменшить навантаження на зір, нервову систему.

This site is registered on wpml.org as a development site.