CLO – Постійний світловий потік

Як відомо світловий потік LED світильників з часом зменшується в міру старіння діодів. Це цілком природне зниження освітленості, відбувається більш-менш  лінійно упродовж усього терміну служби діода.

Для того, щоб якомога довше підтримувати потрібний рівень освітленості у Вашому приміщенні використовують декілька способів.

Перший спосіб

Це коефіцієнт запасу. Спосіб за якого добросовісні проектанти враховують майбутній спад світлового потоку і збільшують загальний рівень освітленості на 20-30%, щоб у подальшому ці показники зрівнялись, а світлодіодні світильники якомога довше підтримували стабільний рівень світлового потоку.

Другий спосіб

CLO (у перекладі – постійний світловий потік) – система у світильнику, що компенсує амортизацію світлового потоку, але водночас уникає надмірного освітлення на початку експлуатації світильника.

Суть цієї системи у тому, що світильник розпочинає свій термін служби при меншій (від номінальної)  потужності. Із плином часу, щоб підтримувати постійний рівень світлового потоку поступово збільшується струм, щоб компенсувати зниження ефективності світлодіода.

Світловий потік з самого початку поступово зменшується до того світлового потоку, якого світильник досягнув би у кінці свого корисного терміну служби.


Наприклад: для світильника L80 який через  50 000 годин має не менше 80% з початкового світлового потоку, з самого початку подається лише 80% потужності і вона безперервно регулюється для досягнення кінцевого показника 100%.


Це програмоване регулювання яскравості зменшує деградацію світлодіода, підтримує стабільно однаковий світловий потік і економить витрати на електроенергію упродовж усього корисного  терміну служби світильника.

Для світильників з функцією CLO коефіцієнт освітлення L80, тобто 0,8 потрібно помножити на вказаний світловий потік, щоб отримати світловий потік з яким світильник враховується в програмному забезпеченні.


Наприклад: світильник  L80 на 3000 лм випромінює упродовж всього свого терміну служби (50000 годин) постійний світловий потік 2400 лм.


Вказану в технічному паспорті споживану потужність спочатку також можна помножити на коефіцієнт, який у випадку з L80 становить 0,8, а система буде постійно збільшувати споживану потужність упродовж усього терміну служби до вказаного в технічному паспорті значення.


Наприклад: світильник на 10 Вт з L80 на початку споживає 8 Вт і споживана ним потужність збільшиться до 10 Вт через 50000 годин.

Отже функція CLO – це адаптація потужності світлодіода для підтримання стабільного світлового потоку. 

This site is registered on wpml.org as a development site.