“Хрещений батько” електричної гірлянди

Традиція «запалювати» ялинку свічками бере свій початок ще у XV ст. Такі вогники були не лише красивим декором, але ще й відганяли злих духів. З часом – це сакральне значення стерлося, а свічки залишилися, невід’ємним елементом Різдва.

З розвитком науки і технічного прогресу змінювались і новорічні прикраси, так незадовго з часу винайдення Томасом Едісоном першої лампочки світ побачив електричну гірлянду.

Едвард Джонсон

За однією із версій її придумав віцепрезидент «The Edison Lamp Company» Едвард Джонсон (помічник і колега Томаса Едісона ).

Джонсонсон презентував свій винахід 137 років тому (у грудні 1882 року). Він прикрасив свою ялинку кольоровими лампочками, які спалахували почергово, окрім того, ялинка крутилась навколо себе, для цього Джонсон використав винахід Томаса Едісона «Динамо-машину».


Це видовище було настільки вражаюче і небачене, що викликало справжній фурор у запрошених гостей і журналістів. Авторитетні американські видання з великим захопленням відгукнулись на побачене.

Винахід обговорювали у елітних колах, заможні американці купляли гірлянди або ж брали на прокат для своїх ялинок. А у 1895 році президент США Гровер Клівленд розпорядився встановити таку ілюмінацію на ялинку перед Білим Домом. Попри гучні відгуки і феєричність, гірлянда не набула популярності. А все через свою складність і непідйомну для більшості населення ціну.

Для порівняння:

У той час автомобіль Ford Model T. коштував 825–850 доларів, а гірлянда з послугами електрика – 300 доларів.


Компанія активно працювала над здешевленням свого винаходу не один рік. І лише через 20 років у одному із жіночих журналів була опублікована перша реклама (вже справді доступної для пересічного)  електричної гірлянди «Edison miniature lamps for Christmas Trees».

Сьогодні гірлянди – скрізь: на ялинках, вікнах, деревах, фасадах будинків. Вони однотонні або ж різнокольорові, вмикаються почергово або ж створюють святкову ілюмінацію. Працюють від мережі, чи на батарейках.

Цей список характеристик можна продовжувати ще дуже довго, але найголовнішим залишається одне – без електричної гірлянди неможливо уявити новорічного настрою.


This site is registered on wpml.org as a development site.