LI-FI – з фантастики у реальність

Уявіть собі світ, в якому кожна звичайна лампочка – це точка доступу бездротового зв’язку, що дає користувачам підключення на швидкості, про яку можна тільки мріяти. 

Це – мета людини, яка придумала технологію Li-Fi. І зовсім недавно ця ідея перейшла зі світу наукової фантастики в реальне проектування, і одразу продемонструвала швидкість, яка перевищує в сто раз швидкість звичного Wi-Fi підключення. 

Термін Li-Fi придумав Гарольд Гааса, професор Единбурзького університету, під час обговорення TED в 2011 році. Гаас передбачив лампочки, які можуть працювати як бездротовий маршрутизатор.

LiFi призначений для використання світлодіодних ламп, подібних до тих, що зараз використовують у багатьох  будинках та офісах. Тим не менш, LiFi лампочки оснащені чіпом, який модулює світло непомітно для оптичної передачі даних. Дані LiFi передаються світлодіодними лампами і приймаються фоторецепторами.

ПЕРЕВАГИ LI-FI:

  • Вища швидкість, ніж WI-FI.
  • Більш безпечний, оскільки дані не можна перехопити.
  • Запобігає перемішуванню.
  • Усуває супутнє мережеве втручання.
  • Нечутливий до радіоперешкод.
  • Не створює перешкод  чутливій електроніці, що робить його кращим для використання в середовищах, таких як лікарні та літаки

НЕДОЛІКИ ТЕХНОЛОГІЇ:

Оскільки технологія Li-Fi використовує в якості носія даних видимі світлові промені, вона не зможе працювати через стіни. Це означає, що для того щоб забезпечити роботу Li-Fi мережі в усьому будинку, вам доведеться встановити ці лампи в кожній кімнаті (а можливо – навіть в холодильнику), щоб зробити зв’язок безперервним.

Зрозуміло, найбільшим недоліком запропонованої технології є те, що для забезпечення зв’язку в приміщенні, світло завжди має бути увімкненим. І хоча це не така вже й велика проблема для промислових об’єктів і торговельних майданчиків, в житлових будинках на практиці все не так просто.

Але не поспішайте викидати свої роутери на смітник, адже пройде ще деякий час, перш ніж Li-Fi сумісні пристрої стануть популярними, але навіть коли вони з’являться, швидше за все, вони будуть працювати паралельно з Wi-Fi мережами, забезпечуючи більш надійний і безперервний зв’язок.

This site is registered on wpml.org as a development site.