Наші діти сліпнуть!

У дитячих садочках, школах, коледжах, університетах та в інших  закладах освіти мета одна – сприяти успішному навчанню, вихованню і найголовніше здоров’ю наших з Вами дітей!

Але кожного разу ми спостерігаємо невтішну тенденцію – діти все частіше примружуються надягають лінзи, окуляри… Ми погоджуємось, що гаджети також сприяють сліпоті…

Але чи лише смартфони заважають нашим дітям сприймати світ яскраво і чітко?

Згадайте лише старі, блимаючи світильники з люмінесцентними лампами, а інколи ще й з лампами розжарювання, що мигтять і гудять при включенні. Ми вже не говоримо про забезпечення нормативного рівня освітлення і кольорову температуру для різних типів приміщення.

Навіщо витрачати кошти на освітлення

В освітніх закладах дуже важливо добирати правильні системи освітлення, адже  світло впливає:

  • На зір наших дітей;
  • Увагу і концентрацію; (як вам працюється у тьмяно-жовтому приміщенні або у надто яскравому?).
  • На успішність, бажання вчитися і ходити до школи.

Мета реконструкції системи освітлення – створити ідеальне середовище для навчання, творчості та відпочинку наших дітей!

Скільки світла потрібно для класної кімнати

Більшу частину дня діти перебувають у класах, тому якісні і дієві освітлювальні прилади у них просто необхідні! 

Ідеальний рівень освітленості в такому приміщенні 500 лк з колірною температурою 4000 К. Зазначені показники позитвно впливають на настрій, самопочуття і увагу учнів, запобігають надмірному навантаженню на зір.

У аудиторіях, де учні виконують ручну, художню роботу, досліди – потрібна спеціальна система освітлення, яка дає дуже чітке уявлення про кольори та об’єкти. Освітлення має дорівнювати або перевищувати 750 лк і з кольоровою температурою 5 000 К.

Високий рівень світла і більш холодна колірна температра сприяє максимальній концентрації уваги.

 АЛЕ не можна, щоб діти перебували у таких приміщеннях у продовж цілого дня, тому що надмірна концентрація поступово переходить у втому і виснаження.

Для додаткової економії і удосконалення освітлювальної системи, можна встановити світлодіодні світильники з керуванням, щоб учитель мав змогу зменшити інтенсивність світла,  коли використовується проектор або змінюється вид діяльності.

Також рекомендовано встановити датчики присутності; світло вимкнеться, коли клас не зайнятий (на перерві, під час провітрювання, або зміни аудиторії).

Яке світло має бути у бібліотеці?

Освітлення у бібліотеках  повинно бути практичним і приємним. Світла має бути достатньо, щоб створити атмосферу і умови для читання.

200 лк ідеально засвітять книжкові полиці, а от для читальних залів потрібно 500 лк, щоб очі не втомлювались та сприймалась інформація.

Освітлення зони відпочинку

Головне завдання зони відпочинку – сприяти релаксації і зменшенню концентрації у дітей. Світло у таких куточках більш м’яке, тепле, але водночас не занадто контрастне, щоб не створювати дискомфорт, коли учні переходитимуть із зони більш концентрованого та яскравого світла у відпочинкову.

Світлодіодні світильники які забезпечують 200 лк – ідеально підходять для здійснення такого ефекту.

Як освітлити актовий зал?

Актові зали – це місця масового скупчення людей. Освітлення у таких приміщеннях має бути якісним і безпечним, за можливості комбінованим (залежно від розмірів). Наприклад, сходові клітки, лаштунки, коридори – не вимагають багато світла (100 лк). А от сцену і глядацький зал потрібно освітлити не менше ніж на 500 лк з можливістю керування.

Під час виступів, презентацій доповідач матиме можливість регулювати рівень освітлення, щоб зосередитись на певних деталях на сцені, змінювати інтенсивність світла, вимикати його або навіть вибирати конкретні кольори відповідно до типу презентації.

Головне уникати відблисків, щоб вони не перешкоджали переглядати проектор і не напружували зір.

Освітлення спортивного залу

Спортивний зал – це місце підвищеної небезпеки у школі. Для того щоб уникнути травматизму,  потрібно подбати про правильне і якісне освітлення. Що ми маємо на увазі під правильною системою освітлення для спортзалу?:

  • Забезпечення потрібного рівня освітленості.
  • Світильники повинні бути міцними, щоб витримувати імовірні пошкодження м’ячем чи іншим спортивним спорядженням.
  • Не створювати ефект засліплення, що може призвести до травматизму.
  • Бути економними.

Ми допоможе вам БЕЗКОШТОВНО спроектувати найкраще освітлення для спортивних залів|площадок і освітніх закладів.  Ви можете зателефонувати нам, написати листа або попросити запит зворотнього дзвінка, і наші менеджери дадуть відповідь на усі Ваші запитання.

This site is registered on wpml.org as a development site.