Що таке колірна температура світлодіодних ламп

Кожне джерело світла має чіткі характеристики, що складаються зі світлового потоку, вимірюється в люменах (лм) і колірної температури (її вимірюють у Кельвінах (К)). Варто зазначити, що світлова температура не має ніякого відношення до температур навколишнього середовища, більше того, її визначаємо у зворотньому напрямку: чим вища колірна температура, тим холодніше світло, і чим нища світлова температура, тим світло жовтіше, тепліше.

ТЕПЛА КОЛІРНА ТЕМПЕРАТУРА (2000-3500К)

Теплі кольорові температури вважають житловим стандартом, адже приємне, дещо тьмяне жовте світло має здатність розслабляти, воно не створює зайве навантаження на очі. Крім того люди на підсвідомому рівні почувають себе краще у теплих умовах.

Ця температура кольору найкраще підходить для дитячих садочків, театрів, ресторанів, житлових приміщень. Але для офісів і виробництва ці характеристики будуть недоречними, адже у працівників знизиться продуктивність, тепле світло сприяє втраті концентрації.

ХОЛОДНА КОЛІРНА ТЕМПЕРАТУРА (3500-4500К)

Варто врахувати, що усі люди сприймають світло по-різному, і не всі сприймають теплі жовті кольори, тому найоптимальнішим варіантом кольорової температури вважають (3500-4500К).

Неодноразові дослідження показали, що саме нейтральний колір світла світлодіода сприяє максимальній продуктивності людини. І навіть невеликі коливання (до 3000К) зменшують продуктивність на 5-7%, сприяють ефекту заколисування і зниження рівня працездатності.

Практикувати використання холодного світла  також не варто, адже спочатку спостерігається миттєвий, короткочасний спалах продуктивності, який швидко знижується до 25%, від такого освітлення очі перевтомлюються і знижується продуктивність працівників.

КОЛЬОРОВА ТЕМПЕРАТУРА ПОВНОГО СПЕКТРУ (5000-6500К)

Рідкісні, дуже високі кольорові температури, часто ще називають «температурою повного спектру» або «денне світло». Воно вимірюється (5000-6500К) характеризується вираженим синім кольором, може здатись суворим, холодним і неприємним. Але холодне – не означає погане. Сфера застосування холодного світла світлодіодних світильників та ламп – промисловість, виробничі лінії де потрібна підвищена концентрація працівників, що обслуговують верстатні комплекси.

«Морозне світло» використовують у приміщеннях де потрібна короткочасна висока концентрація (діагностичні приміщення лікарень, лабораторії). Також холодне світло використовують з метою створити відчуття чистоти і стерильності (ванні кімнати, кухні, палати).

КОЛІР СВІТЛА І УМОВИ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА. ЕФЕКТ ТІНДАЛЯ

Варто зазначити, що вибір колірної температури залежить і від навколишніх умов, адже для приміщень у яких постійно відбуваються технологічні процеси, з виділенням пари та диму, високим рівнем запилення чи інших несприятливих фізичних процесів рекомендують використовувати світлодіодні світильники з кольоровою температурою 3000 – 4000К, оскільки вони краще розсіюють туман у порівнянні зі світлодіодними світильниками, що мають вищу колірну температуру.

Ми можемо переконатися у цьому згадавши противотуманні фари жовтого кольору, для автомобілів. Це явище названо Ефектом Тіндаля, якщо пропустити через каламутне середовище біле (сонячне) світло, яке містить повний спектр кольорів, світло у синій частині спектру частково розсіється, у той час як інтенсивність зелено-жовто червоної частини світла залишиться практично незмінною.

СВІТЛО І МАРКЕТИНГ

Ні для кого не секрет, що наші емоції підкорюються світлу – цим явищем активно користуються маркетологи і тут вислів: «Виставити у правильному світлі», стає не просто афоризмом, а цілою наукою.

Наприклад:

  • Хліб, фрукти, овочі і сир найбільш привабливо виглядають в теплому світлі, а м’ясні і молочні продукти краще освічувати блакитними відтінками. «Морозні» відтінки властиві для морозильних камер, але свіжу рибу та морепродукти краще виставляти у теплому світлі.
  • Домашній затишок потребує тепла, тому килими, постільну білизну, меблі подають у теплих тонах. Але знову ж таки, побутова техніка і hi-tech пристрої краще сприймаються у нейтральному або ж холодному світлі.
  • Квіти – люблять холодне світло. Блакитні відтінки створюють ілюзію свіжості і ми несвідомо тягнемось до рослин освітлених у цьому кольоровому спектрі. Але і тут є свої вийнятки – стелажі з кактусами люблять нейтральні світлові відтінки.

ЯКЕ СВІТЛО Є НАЙКОМФОРТНІШИМ?

Щоб освітлення було комфортним правильної кольорової температури буде не достатньо. Важливу роль відіграє яскравість джерела.

Це твердження запропонував голландський фізик Арі Андрієс Круітхоф. Він запропонував людям оцінити джерела різної кольорової температури і яскравості на рівень комфортності. У висновку він сформував графік залежності світла від його колірної температури і рівня освітленості.

За графіком можемо прослідкувати, що найприємнішим є лише світло в середній частоті. Наприклад світлодіодна лампочка з температурою 2700К буде приємною при освітленні в 200 Лк. Але яскравіша лампа буде дратувати погляд.

Кольорова температура є особливо важливим показником освітлення. «ЛАЙТ ГРУП» – допоможе Вам зробити розрахунок освітлення і дібрати особливий рецепт для Вашого дому чи бізнесу.

This site is registered on wpml.org as a development site.