Сучасне освітлення. Яке воно?

За останні декілька років стало зрозуміло, що освітлення – це один із ключових компонентів у дизайні інтер’єру, фасаду, ландшафту і т.д.. Це «та сама» «вишенька на торті», яка впливає на вигляд та відчуття всього, що нас оточує.

Сьогодні – це потужний інструмент у руках дизайнерів та маркетологів, але головне вміти правильно ним скористатись. Останні тенденції у сфері освітлення стосуються не лише того, якої форми абажур потрібно обрати – це окрема філософія, що об’єднує безліч чинників.

Простота та мінімалізм

Мінімалізм (не плутайте з аскетизмом) – вже досить давно і настирливо просочується у дизайнерські проєкти.

Простота форм, симетрія, стриманість кольорів, водночас тісно пов’язані з високою ефективністю. Світильники тепер не у центрі уваги, на першому плані – світло та ефект, який воно створює.  

Зонування світлом

Спочатку тенденцію до Open Space не дуже розуміли, і такі дизайнерські проєкти були доволі сміливими і певною мірою ризикованими. Але не сьогодні! Відкритий простір переважає усюди, він плавно «перекочував» з офісів у маленькі та великі квартири, ресторани, навчальні заклади. І саме правильне світло створює ті самі візуальні кордони, які роблять цей прості довершеним. І будьте впевнені, зонування світлом – це тенденція ще дуже багатьох років. 

Наприклад: рівнем освітленості та колірною температурою виділяємо робочі місця та зони відпочинку, акцентні світильники підкреслять декор та важливі елементи простору і т.д.…

Біодинамічне освітлення

Це концепція, за якою світло адаптовується протягом дня відповідно до вимог циркадного (біологічного) ритму людини. Простіше кажучи, вранці і вдень світло холодніших відтінків, а з настанням вечора, колірна температура спадає до жовтих тонів, щоб стимулювати організм до кращого вироблення гормонів, які сприяють якісному сну.

Неодноразові дослідження доводять, що такий тип освітлення впливає не лише на продуктивність працівника, але і на фізичне та психічне здоров’я.

Акцентність

Акценти дуже полюбились ритейлерам. І не дарма, адже саме завдяки акцентним світильникам можна гарно підсвітити вітрину, виділити акції, колекції, все, що заманеться. Також це справжня знахідка і для архітектурного освітлення.

У домашньому дизайні акценти також мають місце. Зазвичай виділять частину кімнати, робочу зону, підсвічують полиці та скляні стелажі з посудом, виділяють сходи та зони дзеркал.

Освітлення поза часом

Загалом нові віяння враховують  зміни у моді та культурні тенденції (тяжіння до вінтажності та екологічності),  але зберігають при цьому вірність класичним кольорам та формам, щоб створювати ідеї, які одночасно сучасні та позачасові.

Нові тенденції в освітленні тяжіють до того, щоб проєкт був технологічним та актуальним сьогодні, завтра і найближчих декілька років.

This site is registered on wpml.org as a development site.