Що таке CRI?

Якщо Вам пропонують річ, насамперед ви оцінюєте її за формою і кольором. Якщо форму  змінити не вдасться, то з кольором зовсім інша ситуація.

Колір – повністю залежить від світла! Від кількості світла, від кута падіння світла і найголовніше від якості світла! Одним з показників якості світла є  Color Rendering Index або Ra (CRI).

Що означає CRI?

СRI – це індекс кольоропередачі. І насамперед нам потрібно запам’ятати, що  індекс передачі кольору – це НЕ колірна температура.

Це два дотичних, але абсолютно різних поняття!

Світильники можуть мати абсолютно однакову колірну температуру, але різний індекс кольоропередачі.

Індекс кольоропередачі (CRI) показує як джерело світла заставляє відображати кольори об’єкта в людських очах, і наскільки добре видно тонкі зміни у відтінку. Простіше кажучи, значення CRI – це показник того, наскільки прилад відтворює сонячне світло.

Під час тестування CRI, спектр світла  аналізується на вісім різних кольорів (“R-значення”), що називаються R1-R8. Є 15 вимірювань, які можна побачити на малюнку, але вимірювання CRI використовує лише перших 8.

Джерело світла отримує бали від 0 до 100 для кожного кольору, виходячи з того, наскільки природно колір виявляється у порівнянні з тим, як він виглядає під “ідеальним” або “еталонним” джерелом світла з такою ж колірною температурою.

Фішка індексу кольоропередачі в тому, що його легко побачити «відчути» у повсякденному житті: Чим вищий CRI, тим кращі кольори. Чим нижчий CRI тим гірші кольори і їх відтінки.

  •  Світло з CRI >=80, вважається хорошим і застосовуєть у освітленні багатьох галузей і сфер.
  • Світло з CRI >=90, зазвичай вважається “High CRI”, тобто наближеним до ідеалу.
  • CRI нижче 80 – це вже неідеальна кольоропередача, але і на неї є попит у окремих сферах де не потрібно ідеального показника.

Правильний CRI

Коли справа торкається вашого дому і побуту, не потрібно впадати у крайнощі і шукати світильник чи лампу з індексом кольоропередачі >90. Для домашнього вжитку вам цілком достатньо CRI більше >=80- 85.

Ідеальний CRI потрібен там, де колір має надзвичайно велике значення.

Освітлення ювелірних магазинів, бутиків, супермаркетів.

Для того, щоб презентувати свій товар – сукню, випічку або ж елітний автомобіль, Вам потрібно показати його найкращі якості, і вигляд у цьому випадку відіграє надзвичайно важливу роль.

Спробуйте покласти свою білу футболку під різні джерела світла і Ви самі все зрозумієте.

Картинні галереї і виставкові зали.

Тут без ідеального CRI ну зовсім не обійтись. Як стверджують митці «краса у відтінках». CRI >=90  покликане відобразити ці відтінки відвідувачам. За інших умов, вони просто не мають змісту.

Операційні і медичні приміщення.

У цьому просторі High CRI у буквальному сенсі життєво необхідне. 

Але якщо говорити про освітлення вулиці, прибудинкової території або ж будь-якої площі для якої головне, створити певний рівень видимості у темну пору доби, тоді варто звернути увагу і на менший показник кольоропередачі.

Якщо Ви хочете ще більше дізнатись про особливості кольоропередачі і її практичне застосування для Вашого бізнесу, ми Вам допоможемо!

Менеджери «Лайт Груп» БЕЗКОШТОВНО нададуть консультацію, проведуть розрахунок освітлення, запропонують оптимальні рішення для забезпечення ідеального освітлення і енегоефективності на Вашому об’єкті.

This site is registered on wpml.org as a development site.